+47 948 28 635  
Man. – Fre.: 10:00 – 18:00
Varer for 0,00 kr
0
varer for 0,00 kr
0

HISTORIE

Historien til leireovner strekker seg flere tusen år tilbake i tid og arkeologer har funnet dem i alle verdens hjørner. Den eldste av dem alle ble funnet i Kina og er mer enn 3000 år gammel. Det er disse runde leireovnene dagens moderne Kamado griller er basert på.

Leireovner ble laget og brukt av mennesker rundt om i verden til mange ulike typer matlaging. I india ble leireovnene kalt for «tandoor». Dette er ovnene blant annet Naan-brødet blir tilbredt i. I Japan benyttet man «Mushikamado» ovner til å dampe ris ved høytidelige anledninger.
Ovnen var en rund leireovn med lokk som ble brukt hovedsakelig i sørlige deler av Japan. Allerede på den tiden hadde ovnene ventilsystem som regulerte temperaturen, med tilførsel-luftventil i bunn og avtrekksventil øverst på lokket. Som i dag brukte man trekull i ovnene.

Kamado betyr på japansk «Stedet for kjelen», og Mushikamado er en flyttbar trekull-grill. I dag benyttes begrepet Kamado til alle liknende typer keramiske griller.

TEKNOLOGI

Dagens Kamado griller blir enten utviklet i varmebestandig keramikk, tradisjonell terracotta (en porøs keramikk av naturlig leire), eller Portland-sement blandet med knust lava. Behandlingen utenpå varierer fra høyglans keramisk lakk, til maling, gips med struktur eller keramisk mosaikk. Det er den moderne keramikken og de ildfaste materialene som beskytter grillen fra å sprekke opp.

 

VARME

Kamado grillen blir oppvarmet med trekull. Dette er for å beholde den «rene smaken» i maten og for å unngå at smaken skal bli påvirket med for eksempel metallsmak. En annen stor fordel med trekull er at det er et mer miljøvennlig og renere produkt som legger igjen svært lite aske. I dagens trekull-produksjon nyttiggjør man hele treverket, og gassene som dannes blir til treeddik og tretjære.

BRUKE KAMADO

Kamado grillen kan benyttes til mye mer enn røyking og grilling. Med Kamado kan du i tillegg steke pizza, bake brød eller kaker. I tillegg kan Kamado grillen uten problem benyttes året rundt!
Takket være den unike og isolerende konstruksjonen kan Kamado grillen varmes helt opp til 400 grader. Man kan enkelt justere luft og temperatur, og grillen har derfor mye til felles med tradisjonelle vedovner.

 

DELER

Kamado grillens ytre skall er keramisk, og på innsiden er det en keramisk beholder for kull (firebox). Over varmen er det én eller flere rister til å legge maten på. I nedre del av grillen er det lufttilførsel og på toppen av lokket er det avtrekksventil. I tillegg har lokket en åpning for steketermometer. Ventilene gjør at koketemperaturen enkelt kan justeres.